Sıkça Sorulan Sorular

  • 1. Riskli yapılarda kira yardım başvurusu nasıl yapılır?

    Riskli binalarda yaşayan vatandaşlarımıza talepleri doğrultusunda 18 aya kadar kira yardımı yapılacak ya da bankalardan kullanılacak kredilerde faiz desteği sağlanacaktır.

    Hak sahipleri tarafından, riskli olarak tespit edilen yapılardaki konut ve işyerlerinden dolayı kira yardımından faydalanabilmek için, tahliye tarihinden itibaren bir yıl içinde veya riskli yapının yıktırıldığı tarihten itibaren üç ay içinde, riskli yapının bulunduğu ildeki Müdürlüğe/Belediyeye başvurulur.

  • 2. Kentsel dönüşüm kredisini ne zaman kullanabilirim?

    Bina yıkımı tamamlandıktan ve yapım ruhsatı alındıktan sonra bina inşaatı devam ederken yeni çıkan tapularla bankalara kredi başvurusu yapılabilir.

  • 3. Mülk sahipleri kira yardımı için hangi evraklarla nereye başvuracak?

          1.Başvuru Formu (Islak imzalı olmalıdır)

          2.Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi

          3.Riskli Yapı Tespit Raporu (Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünden alınacak)

          4.Tapu Belgesi ve taşınmaza ait güncel Tapu Kaydı (Bağımsız bölümü belli olmayan arsa paylı tapularda ayrıca Riskli Yapı Tespit Raporunda belirtilen adres ve ada/parsel bilgileri ile uyumlu olacak şekilde bağımsız bölümü gösterir emlak vergi beyannamesi istenecektir)

          5.Riskli Yapı Tespit Raporunda belirtilen, Yapı Kimlik Numarasının alındığı tarihten önceki son 3 aydan veya sonraki son üç aydan herhangi birine ait elektrik, su, doğalgaz, sabit hatlı olmak şartı ile telefon, internet hizmetleri ile ilgili herhangi bir fatura,

          6.Riskli olarak tespit edilen yapıda Yapı Kimlik Numarasının alındığı tarihte ikamet ettiğine ve riskli olarak tespit edilen yapıyı tahliye ettiğine dair eski ve yeni adresini gösteren Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünden alınacak imzalı, mühürlü Adres Bilgileri Raporu,

          7.Yıkılan Yapılar Formu (Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünden alınacak)

          8.Binanın yıkıldığını teyit eden Belediye / İlgili Kurumca verilmiş ıslak imzalı ve mühürlü yazı (Boştur Yazısı) istenecektir. (Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünden alınacak)

          9.Hak Sahibine / Vekiline ait vadesiz TL, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ‘ye ait hesap cüzdanı fotokopisi istenecektir.

    Bu evraklar ile birlikte İstanbul’da İlçe Belediyelerine başvuracaktır.

    Riskli binada bulunan İş Yeri Sahipleri ise bu evraklara ilaveten;

          1.İmza Sirküleri

          2.Sicil Kaydı Belgelerini ilave etmelidir.

    Vekâletname İle Başvuru Yapılacak İse;

    1. Vekâletname ile yapılacak başvurularda tüm bu evraklara ilaveten, Vekâletnamede “6306 sayılı Kanun kapsamında yapılacak Kira Yardımı başvurusu için yetki verilmesi” ibaresinin yer alması
    2. Vekaletname Aslı ve Fotokopisi
    3. Vekâletname ile birlikte vekilin Kimlik Aslı ve Fotokopisi gereklidir.
  • 4. Kiracılar kanun hükümlerinden faydalanabilecek mi?

    Kanun kapsamında kiracılara taşınma masrafları dikkate alınarak bir defaya mahsus olmak üzere kira yardımı yapılabilir. Kiracıların konut satın almak istemeleri halinde Bakanlık ile protokol imzalayan bankalardan alınacak kredilere faiz desteği verilebilecektir.

  • 5. Tek binada birden fazla konutu veya işyeri olanlar destek alabilirler mi?

    Yeni çıkan yasaya göre tek binada birden fazla dairesi veya işyeri olanlar her mülk için ayrı ayrı destek alabilirler.

  • 6. Yapılacak uygulamalar konusunda 2/3’lik çoğunluk sağlanamaz ise ne olacak?
    Mülk sahiplerine yapılacak tebligatı takip eden 30 gün içinde en az 2/3 çoğunluk ile anlaşma sağlanamaması hâlinde, belediyeler tarafından acele kamulaştırma yapılabilecektir.
  • 7. Riskli alanlar nasıl belirlenir?
    Mülk sahiplerinden bir kişinin başvurusu ile binadan beton numunesi alınarak Bakanlıkça onaylı yetkili kuruluşlarından birine Riskli Yapı Testi başvurusunda bulunulması gerekmektedir
  • 8. Bina yıkımından sonra süreç nasıl ilerliyor?
    Bina yıkıldıktan sonra zemin etüdü yapılarak belediyeden belge alınır. Eğer zemin kötüyse zemin sağlamlaştırması yapılarak yeni bina inşaatı başlayabilir.
  • 9. Binamızın risk tespitini yaptırabilmek için mal sahiplerinin 2/3 çoğunluğu şart mıdır?
    Risk tespitini yaptırabilmek için mal sahiplerinin 2/3 çoğunluğu ile karar almanıza gerek yoktur. Hisse sahiplerinden sadece birinin lisanslı kuruluşa başvurması yeterlidir.
  • 10. Detaylı bilgi almak için ne yapabilirim?
    Lova İnşaat’ın Kentsel Dönüşüm Hizmeti kapsamında sunduğu müteahhitlik hizmetleriyle ilgili detaylı bilgi almak için iletişim bölümündeki iletişim bilgilerimizden bizi arayarak hemen bir Kentsel Dönüşüm Uzmanı ile temasa geçebilirsiniz.
View promo video